Атанас Зафиров, БСП: На този етап има воля за редовен кабинет 

Юли 22, 2022 Новини БСП в медиите 0 720

22.07.2022 г.

“На този етап има воля са сформиране на редовен кабинет.” Това заяви заместник-председателят на БСП и на ПГ “БСП за България” Атанас Зафиров в предаването “Денят On Air” по Bulgaria On Air. 

“Днес приключиха последните разговори с групата на независимите депутати. Първият кръг беше по програмата, върху която преди десетина дни работихме с останалите две партии. Очакваме утре да имаме завършен документ с включени предложенията на “Има такъв народ” и независимите народни представители”, обобщи Зафиров. 

“БСП запази висока степен на диалогичност досега в управлението”, припомни той и отбеляза, че третият мандат е кризисен и възможност на политиците да поправят допуснатите грешки, като усилия за това трябва да бъдат положени от всички.  

По думите на Атанас Зафиров в разговорите до момента никой не е изтъкнал непреодолими условия. “Не виждам нищо, което с добро желание, с диалогичност, с приоритизиране на целите да не може да бъде решено”, изтъкна социалистът. 

“Подкрепяме “Продължаваме промяната” в извеждането като приоритет на борбата с корупцията. Безспорно антикорупционния закон и темата с КПКОНПИ е един от фундаментите на тази битка и от решаването на този казус до голяма степен би станало ясно какво е намерението на политическите субекти да водят реално борба с корупцията”, коментира Зафиров.  

Според него при една ускорена работа, съкратени срокове и извънредни заседания законодателството за КПКОНПИ може да бъде прието в разумни срокове, но предупреди, че бързането понякога не води до добри резултати и примерът с решението на Конституционния съд за председателя на КЕВР трябва да служи като червена лампа. 

По отношение на кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, заместник-председателят на БСП заяви, че никой от участниците в разговорите не го е поставил като непреодолима пречка. 

“Нашата теза правителството да бъде с политически лица намира разбиране. Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност в задаващите се тежки месеци. Да се скрием зад експерти би било безотговорно. Бушуващата на по-малко от 200 км. от нас война не ни позволява да бъдем безотговорни”, заключи Атанас Зафиров.